Gaz patlaması, tünel inşaatı sırasında büyük can ve mal kayıplarına neden olan ciddi bir tehlikedir. Kömür dışı oluşumdaki tünellerde gaz patlaması, genelde kömür içeren oluşumdakinden daha zararlıdır. Tünel inşaatı sırasında gaz patlaması riskini önlemek için etkili önlemler almak gerekmektedir. Bu bakımdan tünel inşaatından önce gaz patlaması riskinin değerlendirilmesi önemlidir. Sonuç olarak gaz patlaması, toprak altı kazılarda karşılaşılan en büyük felaketlerden biridir.
Tünellerdeki gaz patlaması, kırık kaya kütlesi veya kömürün eşlik ettiği gazın, kazılan boşluğa birden püskürmesi durumudur. Tünel inşaatı sırasında meydana gelen gaz patlaması, tünel girişinin çökmesine ve kazılan boşluğa gaz dolmasına neden olmaktadır. Bu ise çalışanların yaralanmasına veya yaşamlarını kaybetmesine ve makinaların zarar görmesine neden olmaktadır. Maalesef tünel inşaatları sırasında birçok gaz patlaması meydan gelmekte ve maddi ve manevi kayıplar yaşanmaktadır.
Günümüzde tünellerdeki gaz patlamasının risk değerlendirmesinde, bazı matematiksel yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemlerin bir kısmı sadece kömür damarları ile ilgili faktöre dikkat etmektedir, bir kısmı ise sadece coğrafi faktörlerin gaz patlamasına etkisini dikkate almaktadır. Ayrıca her matematiksel yöntemin sınırlamaları bulunmaktadır. Bu sınırlamalar, bazı durumlarda değerlendirme sonuçlarını anlaşılmaz kılmaktadır. Bu nedenle modern yöntemler, kömür dışı oluşumdaki gaz patlaması riskini değerlendirmek için bir değerlendirme sistemi oluşturmaya çalışmaktadır. Bu değerlendirme sistemi için hem jeolojik faktörleri hem de sahada ölçülen gaz özelliklerini içeren kömür dışı oluşumlarda tünel açma sırasında karşılaşılan gaz durumlarının analizine göre değerlendirme endeksleri seçilmektedir.
Tünellerin inşası sırasında olduğu gibi kullanımı sırasında havaya yayılan zehirli kimyasallar olmakta, bazen de oksijen seviyesi düşmektedir. Tünellerde tehlikeli şekilde biriken gazlar arasında karbon dioksit, karbon monoksit, metan, nitrojen dioksit, kükürt dioksit ve hidrojen sülfür gibi gazlar bulunmaktadır. Tünellerin güvenliğini sağlamak bakımından yapılacak ölçümler çok önemlidir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen hizmetler arasında imisyon ölçümleri çerçevesinde, tünellerde gaz ölçümü hizmetleri de bulunmaktadır.
İmisyon ölçümleri, hava kalitesinin düzenli olarak izlenmesini sağlayarak kalite yönetim sistemlerinin etkinliğini artırır.
Temiz hava, çalışanların sağlığını iyileştirir ve işyerinde yüksek motivasyon yaratır.
Hava kalitesi yönetim sistemlerine uyum, çevre dostu imajı ile rekabet avantajı sağlar.
İyi hava kalitesi ve çevreye duyarlı uygulamalar, çevreye değer veren müşterilerin memnuniyetini artırır.
Uluslararası hava kalite standartlarına uyum, markanın global alanda çevre dostu imajını güçlendirir.
Hava kalitesi ölçümleri, yenilikçi ve çevre dostu teknolojilerin geliştirilmesine olanak tanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu