EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Yağ İticilik

Yağ iticilik özelliği, ya da yağ tutmayan kumaşlar, büyük ölçüde su geçirmeyen kumaşlara benzemektedir. Bunun için kumaşın, çok düşük yüzey gerilimine sahip olması gerekmektedir. Tekstil sektöründe florokimyasal polimerlerin kullanımı, lifli malzemenin ıslanmasını ve kirlenmesini önlemekte ve sulu ve yağlı partikülleri iterek ve yapışma önleyici özelliklerle yağ ve kirin yapışmasını önleyerek hem suya hem de yağa karşı yüksek direnç sağlamaktadır.

Lekeye dirençli kumaşlar, potansiyel leke tipine bağlı olan kimyasal maddelerle işlenmektedir. Örneğin, su kaynaklı lekelere silikon su iticiler kullanılarak direnç göstermesi sağlanırken, yağ bazlı lekeler, yağların ve suyun kumaşa nüfuz etmesini ve kirlerin elyaf yüzeyine yapışmasını önleyen florokimyasal polimerler kullanılarak uzaklaştırılmaktadır. Bu özellik, döşemelik kumaşlar ve halılar gibi çok sık yıkanmayan tekstil ürünleri için özellikle önemlidir.

Uluslararası Standartlar Enstitüsü (ISO) tarafından yayınlanan ISO 14419 standardında, bir substratın farklı yüzey gerilimlerinde seçilmiş bir dizi sıvı hidrokarbonun absorpsiyonuna karşı direncinin değerlendirilmesine yönelik gereklilikler açıklanmakta ve bir test yöntemi sunulmaktadır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 14419 Tekstil - Yağ geçirgenliği - Hidrokarbon dayanım deneyi.

Bu uluslararası standart, substratın tüm yağlı malzemeler tarafından lekelenmeye karşı direncinin mutlak bir ölçüsünü vermemektedir. Yağlı maddelerin bileşimi ve viskozitesi, alt tabaka yapısı, elyaf tipi, boyalar ve bitirme maddeleri gibi diğer faktörler de leke direncini etkilemektedir.

Bu arada yağ iticilik testlerinde dikkate alınan bir başka standart, Amerikan Tekstil Kimyacıları ve Renkçiler Birliği (AATCC) tarafından tasarlanan AATCC TM118 standardıdır. Bu standardın tam adı şu şekildedir: AATCC TM 118 Yağ iticilik - Hidrokarbon direnci testi.

Bu test yöntemi, farklı yüzey gerilimlerinden seçilmiş bir dizi sıvı hidrokarbon kullanılarak, kumaşın ıslanmaya karşı direncini değerlendirmekte ve tüm kumaş tiplerinde bir florokimyasal apre veya diğer bileşiklerin varlığını tespit etmek için kullanılmaktadır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, yağ iticilik testi hizmetleri de vermektedir.

 

Yağ İticilik Yararları


Yasal Uyum Sağlar

Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.

Rekabet Avantajı Sunar

Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.

Olası Riskleri Azaltır

Test süreçleri, potansiyel risklerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu sayede, tehlikelerin önlenmesi ve kalite kontrolü sağlanır.

Çalışan Güvenliğini Artırır

Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu