Günümüzde tekstil ürünlerinin kalite denetimi, üretici firmalar için önemli bir faaliyettir. Yüksek ürün kalitesi ve gelişmiş üretkenlik için, gelişmiş laboratuvarlarda çeşitli yöntemlerle tekstil işlemeye yardımcı olmak için eklenen yağlar veya özel terbiye maddeleri test ve analiz edilmekte ve tekstil liflerindeki yağ ve sıvı yağ içerikler tespit edilmektedir.
Deri üretiminde uygulanan süreçlerde, deriyi yumuşatmak için katkı maddesi olarak katı ve sıvı yağlar kullanılmaktadır. Yağlar genelde sulu emülsiyonlarda, deri tabaklama nedeniyle hala ıslak iken uygulanmaktadır. Yumuşatmanın yanı sıra, ham deri ve postların ön temizliğinde, örneğin kireç partiküllerini askıya almak, gresi çıkarmak, belli deri türlerini bronzlaştırmak ve boyaların penetrasyonunu kontrol etmek amacı ile deterjan olarak daha az miktarda sıvı ve katı yağ kullanılmaktadır. Bugün sentetik yağlar doğal yağların yerini almıştır. Bununla birlikte doğal yağlardan elde edilen yağ asitleri tekstil ürünlerinin işlenmesinde hala önemli bir rol oynamaktadır. Ancak atık suların çevresel etkileri yüzünden, bu katkı maddelerinin miktarını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için işletmeler üzerinde önemli bir baskı vardır ve işletmeler katkısız süreçler geliştirmek için çaba sarf etmektedir.
Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen ASTM D 2257 standardı, çoğu elyaf, iplik ve kumaş üzerinde ekstrakte edilebilir malzemenin belirlenmesine yönelik test yöntemleri açıklamaktadır (ASTM D2257-20 Tekstilde ekstrakte edilebilir madde için standart test yöntemi). Bu test yöntemleri üç seçenek sunmaktadır. Birinci seçenek, ısı ekstraksiyon aparatını kullanmaktadır. İkinci seçenek, oda sıcaklığı ve ekstraksiyon hunilerini kullanmaktadır. Üçüncü seçenek ise her iki ekstraksiyonu birden kullanmaktadır.
Ayrıca bir Avrupa standardı olan BS 3582 standardı ise, işlenmemiş, ham yün dışında herhangi bir tekstil formundaki yün için diklorometanda çözünen maddeyi belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklamaktadır (BS 3582 Yünlerdeki sıvı yağlar, katı yağlar ve mumların tayini için yöntem).
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, yağ oranı testi hizmetleri de vermektedir.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu