Bir geminin yakıt tüketimi, akış ölçerler aracılığıyla belirlenir. Bu sayaçlar, ilgili borulardan akan yakıt miktarının belirlenmesini sağlar. Yakıt akışı genellikle doğrudan (hacim, hız veya kütle ile) veya dolaylı olarak (çıkarımsal) basınçla ölçülür. Gemide kullanılan tüm akaryakıtın yakalanması için, gemideki tüm depolama tanklarının dışa akışlarının izlenmesi gerekir. Bu amaçla kullanılan elektronik, mekanik, optik ve basınç bazlı gibi çok çeşitli akış ölçerler mevcuttur.
Yakıt tanklarının gerçek dolum hacimleri farklılık gösterebilir. Çünkü tank hacmi hesaplamaları, tank geometrilerine dayanmaktadır. Bu tank şekilleri, silindirler, daireler ve küreler gibi kesin geometrik katı şekiller varsayılarak hesaplanır. Gerçek tanklar mükemmel geometrik şekiller olmayabilir veya burada açıklanmayan başka özelliklere sahip olabilir, bu nedenle hesaplamalar bir miktar varsayıma dayanmaktadır.
Bir konteyner gemisinde taşınan yakıt miktarı, geminin faaliyet gösterdiği belirli ticaret rotasının ve geminin motorunun optimal hızının bir fonksiyonu olan motor kapasitesine ve geminin boyutuna göre değişir. En büyük konteyner gemilerinden biri yaklaşık 4,5 milyon galon akaryakıt taşıyor. Gemi yakıt kapasitesi genellikle hacimsel ölçüme dönüştürülür. Bu gemideki eşdeğeri 16 bin metreküpe yakındır.
Gemide yakıt tanklarını ölçerken, iskandil almak, ullage ve sounding ifadeleri sıklıkla geçer. Bu farklı yöntemlerin hepsi, tanklardaki akışkanın seviyesini hacimsel olarak hesaplamaya yaramaktadır. Bugün gelişmiş teknolojilerle özel tank radar sistemleri kullanılıyor. Ancak bu sistemler elektroniktir ve arıza yapabilir.
Gemilerde tank ölçme işlemlerine iskandil alma denir. Bu özel bir alettir. Genelde iskandil tanktan iki farklı şekilde alınır: ullage ve sounding. Ullage, tankta bulunan yakıtın yüzeyi ile tank tavanı arasındaki mesafedir. Genelde bu yöntem, tankta bulunan sıvı çok yoğun olursa veya tank çok dolu olduğu zaman kullanılır. Sounding ise, tanktaki sıvının yüzeyi ile tank tabanı arasında kalan mesafedir. Bu iki ölçüm yapıldıktan sonra elde edilen değerler ile, tablolar ve cetveller kullanılarak tanktaki yakıtın miktarı hesaplanır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen petrol ürünleri gözetim hizmetleri arasında, yakıt tanklarının ölçülmesi hizmetleri de bulunmaktadır.
Kaliteli ve güvenli ürün sunumu, işletmenin marka değerini yükselterek sektörde öne çıkmasını sağlar.
Çevresel duyarlılık esaslarına uygun denetimler, sürdürülebilir bir üretim ve dağıtım hedefini destekler.
Süreçlerin düzenli olarak gözlemlenmesi, kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak işletme kârlılığına katkıda bulunur.
Global kalite standartlarına uyum, işletmenin uluslararası pazarda güvenle faaliyet göstermesini sağlar.
Petrol ürünlerinin kalite standartlarına uygun olarak incelenmesi, güvenli ve kaliteli dağıtımı sağlar.
Düzenli denetimler, petrol ürünlerinin tedarik sürecinin daha etkin ve verimli olmasına katkı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu