Kolay alev almayan tekstil ürünleri, genellikle aleve dayanıklı katkı maddeleri ile işlenmiş sentetik elyaflardan yapılmaktadır. Bununla birlikte, kendiliğinden aleve karşı mukavemet gösteren sentetik lifler, aleve dayanıklı katkı maddeleri ile işlenmiş doğal lifler ya da terbiye işlemleri sırasında aleve dayanıklı katkı maddeleri ile kaplanmış kumaşlar kullanılarak da kolay alev almayan tektil ürünleri elde edilmektedir.
Alev almaz tekstil ürünleri kolay alev almamakta, üstelik yanmayı engellemekte ve alevleri bloke etmektedir. Bu tür kumaşlar genelde bebek giyiminde, çocuk giyeceklerinde ve çamaşırlarında, duvar kaplamalarında, mobilya dekorasyonlarında, perdelerde, çadırlarda, koruyucu özel giyeceklerde ve daha birçok uygulamada kullanılmaktadır.
Yanmazlık apresi işlemlerinde kullanılan alev geciktirici ajanlardan biri antimon tri bromürdür. Alev geciktirici uygulamalarda kullanılan malzemeler genelde alev geciktirici özelliklerine bağlı olarak yüzde 40-70 arası klor veya yüzde 45-80 arası brom içermektedir. Genellikle kullanılan antimon oksit, halojenlenmiş malzemenin dörtte biridir.
Yanma olayı, şu üç bileşeni gerektiren ekzotermik bir işlemdir: ısı, oksijen ve uygun yakıt. Piroliz sıcaklığı, lifin geri dönüşü olmayan kimyasal değişikliklere uğradığı sıcaklıktır. Yanma sırasında yanıcı olmayan karbondioksit, su buharı ve yüksek nitrojen ve sülfür oksitleri açığa çıkar. Buna karşılık karbon monoksit, hidrojen ve birçok oksitlenebilir organik molekül yanıcı gazlardır. Yanıcı gazlar yanma adı verilen süreçte oksijen ile birleşir. Bu reaksiyonlar ekzotermiktir ve büyük miktarlarda ısı ve ışık üretmektedir.
Yanmazlık apresi, yanma sürecini engellemek veya bastırmak için kumaşlara kimyasal işlemlerin uygulanmasıdır. Bu sayede sürecin çeşitli aşamalarında, örneğin ısınma, ayrışma ve alevlenme ile tutuşmanın yayıldığı süreçlerde yanmaya müdahale edilmektedir.
Yanmazlık apresi uygulanmış kumaşlar, yıkama direnci, tutuş, mukavemet ve özellikle yırtılma mukavemeti açısından çok güçlü değildir ve normalde yüksek kaliteli ürünler olarak kullanılmamaktadır. Bu nedenle genelde halka açık yerlerde dekoratif tekstiller olarak ve insan sağlığı açısından koruycu giyecekler olarak kullanılmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, yanmazlık apresi test hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu