Tekstil sektöründe kumaşın yanma şekli birkaç faktöre bağlıdır. Kumaşın lif içeriği, ağırlığı, kumaşa alev geciktirici bir işlem uygulanıp uygulanmadığı ve daha birçok faktör, bir kumaşın yanıcılığında rol oynamaktadır.
Kumaş ağırlığı, alev alma ve yanma hızını etkilemektedir. Kışlık montlar ve iş kıyafetleri gibi ağır kumaşların alev alma ihtimali, yazlık giyeceklere göre çok düşüktür. Tül ve ipek gibi kumaşlar daha hızlı tutuşmaktadır. Ancak daha fazla malzeme varlığı yüzünden ağır kumaşlar alev aldıktan sonra daha uzun süre yanmaktadır. Diğer taraftan kadife veya pazen gibi yüksek bir yüzeye sahip olan kumaşlar, lifler yükseldikçe ve havanın oksijenine daha fazla maruz kaldıkça hızla alev almaktadır.
Vücuda sıkı oturan giyeceklerin gevşek olanlara göre tutuşma ihtimali daha düşüktür. Açık bir alevin yanında serbestçe akan bir giyecek, çok hızlı bir şekilde tutuşabilmektedir.
ABD Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu tarafından tasarlanan, 16 CFR Kısım 1610 Giyim tekstillerinin yanabilirliği standardında yanıcılık test yöntemleri sunulmaktadır. Esas olarak yanıcılık testi, kumaş numunesi üzerine 45 derecelik bir açıyla bir saniye boyunca indirilen standart bir alevden oluşmaktadır. Numunenin tutuşabilirliği, alevin test numunesi boyunca yürümesi için geçen süre ve yanmanın özellikleri kullanılarak değerlendirilmektedir.
Yangın riskini en aza indirmek için, alt yanıcılık sınırı, üst yanıcılık sınırı, sınırlayıcı oksijen konsantrasyonu ve tutuşma indeksi gibi temel özellikler değerlendirilmektedir. Bu özelliklerin belirlenmesi için çeşitli farklı tutuşabilirlik testleri gerçekleştirilmektedir.
Yanıcılık, tutuşma kolaylığı ve yanmayı sürdürme yeteneği ile ilgili olarak bir malzemenin özellikleridir. Hazır giyim ve tekstil ürünleri için yanıcılık testleri büyük önem taşımaktadır ve bazı ciddi riskler sunmaktadır. Birçok kumaş türü, kimyasal bir alev geciktirici ile işlem görmedikçe, doğası gereği bir dereceye kadar yanıcıdır. Ancak bir kumaşın yanma hızı ve derecesi, kumaşın lif içeriğine, ağırlığına, dokuma şekline ve bitim işlemlerine bağlı olarak değişmektedir. Örneğin sentetik kumaşlar, yanmak yerine eriyerek cilt ile temas etmekte ve ciddi yanıklara neden olmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında, yanmazlık test hizmetleri de bulunmaktadır.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Testler, ürünlerin ve hizmetlerin yerel ve uluslararası yasal düzenlemelere uygunluğunu sağlar, hukuki riskleri azaltır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu