Kısaca ilaç olarak tanımlanan farmasötik bir ilaç, bir hastalığın tıbbi olarak teşhisi, tedavisi veya önlenmesinde kullanılması amaçlanan kimyasal bir madde veya bileşiktir. İlaçlar esas olarak aktif içerikleri için seçilmekte ve kullanılmaktadır. Bir aktif bileşen, biyolojik olarak aktif olan bir farmasötik ilaç içindeki maddedir. Gelişen ilaç sanayii ile birlikte çeşitli farmasötik bileşenler ortaya çıkmakta ve yeni farmasötik ürünler piyasaya sunulmaktadır.
Yardımcı farmasötik maddeler, etkin bir maddenin ilaç haline getirilmesinde kullanılan ve üretilecek ilacın dozaj formuna göre kullanılan inert maddelerdir. Esas olarak ilaçların tasarlanması ve kullanımına yönelik teknolojiler, ilaçların hazırlanması, üretimi ve kontrolü işlemleri yanı sıra etkin madde özelliklerini ve insan vücudu ile etkileşimlerini de kapsamaktadır.
Farmasötik teknolojilerinin temeli, yeni bir kimyasal bileşiğin, bir hastalığın tedavisi amacı ile etkili ve güvenli olarak kullanılan bir ilaç olarak hazırlanması sürecini kapsayan bir eczacılık disiplinidir. Endüstriyel açıdan bakıldığında farmasötik teknoloji, bir ilacın hazırlanması, bilimsel temellerin endüstriye uygulanması, farmasötik mühendisliği, seri üretimin ilaçlar üzerindeki etkileri ve bu işlemlerde kullanılan ekipmanın bilimsel esasları üzerine odaklanan bir bilim dalıdır.
Canlıları hastalıktan korumak ve çeşitli hastalıkları tanımlamak ve tedavi etmek için hazırlanan ve bir formüle sahip olan ürünlere ilaç denmektedir. İlaçların etkin maddeleri temelde aktif maddelerdir ancak çoğu zaman formülasyonunda farklı etki gösterecek özellikte yardımcı maddeler de kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan aktif (etkin) madde, ilacın hastalığı teshis ve tedavi etmesini sağlayan organik veya inorganik maddedir. Yardımcı madde ise, etkin maddenin ilaç haline getirilmesinde kullanılan inert maddelerdir.
Başka bir ifade ile yardımcı maddeler (eksipiyanlar), etkin bir madde veya bitmiş dozaj formu dışında, uygun bir dozaj formuna sahip olan maddelerdir. Doğal olarak bu maddelerin de analitik kimya testlerinden geçirilmesi gerekmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, yardımcı farmasötik maddeler, analitik kimya kalite kontrol testi hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Kimyasal maddelerin çevreye duyarlı şekilde test edilmesi, sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlar.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu