Yardımcı farmasötik maddeler, farmakolojik olarak aktif madde ile birlikte ilaç formülüne ilave edilen katkı maddeleridir. Bu maddeleri eklemenin başlıca amacı, ilaca istenen özellikleri kazandırma olmakla birlikte formülün hacmini arttırmaktır. Ancak ilaç aktif (etken) maddesi gibi yardımcı farmasötik maddelerin de standardize edilmesi ve doğrulanması gerekmektedir. Ekspiyanlar, katı dozaj formları, sıvı dozaj formları ve yarı katı dozaj formları gibi farklı dozaj formlarında kullanılmaktadır. Günümüzde ileri farmasötik formülasyonlar alanında çalışmalar devam etmektedir ve gelişmeler paralelinde nanoformülasyonlarda kullanılan yardımcı maddeler de bulunmaktadır. Bunun dışında, ilaç sektöründe, multimineral yardımcı maddeler, birlikte işlenmiş yardımcı maddeler ve yardımcı madde uyumsuzluğuna ilişkin özel bilgilendirmeler de yapılmaktadır.
İlaç formülasyonlarında kullanılan inert farmasötik bileşenler olan yardımcı maddeler, farmasötik üründe çeşitli fonksiyonel roller oynamaktadır. Genel olarak yardımcı maddeler aktif farmasötik maddelerden farklı olarak sınırlı farmakolojik aktiviteye sahiptir. Beklenen biyolojik aktivite ve yardımcı maddeler ile aktif ilaç maddeleri arasındaki risk ve fayda ilişkisindeki bu farklılık yüzünden, yardımcı maddeler ve ilaç aktif maddelerinin güvenlik değerlendirmesi için yaklaşımlar da farklılık göstermektedir.
Her yardımcı madde, dozaj formunun uygun performansı için belli bir amaca hizmet etmektedir. Örneğin, yardımcı maddenin bağlayıcı veya parçalayıcı olması veya pH değerini ayarlaması bekleniyor olabilir. Nihai dozaj formunun özellikleri, yani stabilite, genelde seçilen yardımcı maddelere, konsantrasyonlarına ve hem aktif bileşik ile hem de birbirleri ile etkileşimlerine oldukça bağlı olmaktadır.
İlaç stabilitesi dendiği zaman, bir ilaç maddesinin, belli sınırlar içinde ve depolama ve kullanım süresi boyunca, üretim sırasında sahip olduğu özellikleri aynen muhafaza etme düzeyi anlaşılmaktadır. Stabilite tipi genel olarak kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik, terapötik ve toksikolojik olarak ayrılmaktadır. İlaç stabilitesi değerlendirmesi, genellikle yeniden test süresini ve raf ömrünü belirlemek için ilaç maddesinin stabilite gösteren bir yöntem kullanılarak test edilmesini içermektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, yardımcı farmasötik maddeler, stabilite çalışmaları hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Kimyasal bileşenlerin doğru test edilmesi, markaların hedef kitlesine güvenli ve kaliteli ürünler sunmasına yardımcı olur.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu