Tüketiciler, günlük yaşamlarında potansiyel olarak risk taşıyan çok sayıda kimyasal maddeye giderek daha fazla maruz kalmaktadır. Bu bileşikler insan vücudu ile üç farklı yoldan temas etmektedir: soluma, yutma ve cilt üzerinden emilim. Azo boyarmaddeler, doğal, suni veya sentetik her tür elyafın boyanmasında yaygın olarak kullanılmaktadır ve ticari olarak, renklendiricilerin çok büyük bir kısmını temsil etmektedir.
Avrupa Birliği ülkelerinde yayınlanan belli tehlikeli madde ve preparatların (azo boyarmaddelerin) pazarlanması ve kullanımına ilişkin kısıtlamalara yönelik yasal düzenleme, bazı azo renklendiricilerin tekstil ve deri ürünlerde kullanımını yasaklamaktadır. Bu direktif, bir veya daha fazla azo grubunun indirgeyici bölünmesi ile insan cildi ile doğrudan ve uzun süreli temasa geçen ve birkaç çeşit kanserojen aromatik amin salan bazı azo renklendiricileri kapsamaktadır. Bu yasal düzenleme ile, listelenen her aromatik amin için, bitmiş ürünlerde veya bunların boyanmış kısımlarında, 30 mg/kg olarak bir limit tespit edilmiştir.
Gelişmiş laboratuvarlarda sürdürülen çalışmalar genelde şu noktalara odaklanmaktadır:
Pamuk ve polyester dışında sentetik ürünlerde yasaklı azo boyarmaddelerin varlığını değerlendirmek için esas alınan standart, bir Avrupa standardı olan ve daha sonra Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan EN 14362-1 standardıdır. Bu standart, aromatik aminleri belirlemeye yönelik test yöntemleri sunmaktadır. Ülkemizde de bu standart, Türk Standartları Enstitüsü tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 14362-1 Tekstil - Azo boyar maddelerden türetilen belirli aromatik aminlerin tayini için yöntemler - Bölüm 1: Liflerde ekstraksiyon yapılarak ve yapılmadan elde edilebilen belirli azo boyar maddelerin kullanımının tespiti.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, yasaklı azo boyarmaddeler (pamuk ve polyester hariç sentetikler için) test hizmetleri de vermektedir.
Bu testler, çevre dostu uygulamaların benimsenmesine katkı sağlar ve ekolojik sürdürülebilirliği destekler. Bu, toplumda olumlu bir imaj oluşturur.
Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu