EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri)

Yatak malzemelerinin tutuşabilirliğinin değerlendirilmesi yapılırken, Uluslararası Standartlar Kuruluşu (ISO) tarafından geliştirilen şu iki standart esas alınmaktadır: ISO 12952-1 ve ISO 12952-2.

ISO 12952-1 standardı, için için yanan bir sigaraya maruz kaldığı zaman tüm yatak malzemelerinin tutuşabilirliğini değerlendirmeye yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Bu test yöntemi, normalde bir şilte üzerine yerleştirilen yatak takımları için geçerlidir. Bu standardın kapsamına, örneğin yatak örtüleri, altlıklar, inkontinans bezleri ve pedleri (idrar yapma yeteneğinin kaybedenler için), çarşaflar, battaniyeler, elektrikli battaniyeler, yorganlar ve örtüler, yastıklar ve destekler ve yastık kılıfları girmektedir. Ancak şilteler, yatak bazaları ve şilte pedleri bu standardın kapsamı dışındadır.

ISO 12952-2 standardı ise, kibrit alevi eşdeğerine mazruz kaldığı zaman tüm yatak malzemelerinin tutuşabilirliğini değerlendirmeye yönelik bir test yöntemi sunmaktadır. Bu test yönteminin kapsamına giren ve girmeyen malzemeler ISO 12952-1 standardı ile aynıdır.

Bu iki standart da ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıklarla yayınlanmıştır:

  • TS EN ISO 12952-1 Tekstil yatak malzemelerinin yanma davranışları - Bölüm 1: Tutuşma kaynağı: Sönmemiş sigara
  • TS EN ISO 12952-2 Tekstil yatak malzemelerinin yanma davranışları - Bölüm 2: Tutuşma kaynağı: Sönmemiş kibrit ve eşdeğeri

Çıkan yangınların önemli bir kısmı, yatak malzemelerinin, sigara içenlerin malzemelerinin tutuşması yüzünden olmaktadır. Bu yüzden için için yanan bir sigara veya küçük bir açık alev tarafından yatak malzemelerinin tutuşabilirliği, yangın riskinin değerlendirilmesinde önemli bir özellik olmaktadır. Ancak içten içe yanan bir tutuşma kaynağına karşı koruma, alevli tutuşmaya karşı koruma sağlayacağı anlamına gelmez. Bu yüzden test numunelerinin hem sigara hem de alev ateşleme testlerinden geçirilmesi gerekmektedir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü yanmazlık test hizmetleri çerçevesinde, yatak malzemelerinin tutuşabilirliğinin değerlendirilmesi (için için yanan sigara ve kibrit ateşi eşdeğeri) test hizmetleri de vermektedir.

 

Birincil ve İkincil Tutuşturma Kaynakları İle Yatakların Tutuşabilirliği Test Metodu Askeri Amaçla Kullanılan Branda Bezi Testi BS 4790 Standardına Göre Test Edilen Tekstil Zemin Kaplamalarının Sınıflandırma ve Değerlendirilmesi Çocuk Yatak Kıyafetleri Yanma Davranışı Testi Dikey Yerleştirilmiş Kumaş ve Kumaş Kombinasyonlarında Küçük Bir Alev Uygulaması İle Yanmazlık Testi Düşey Konumdaki Deney Numunelerinin Alev Yayılma ve Tutuşma Özelliklerinin Ölçülmesi Gece Giysilerinin Yanma Davranışı Testi Giysi ve Giysilik Kumaşlarda Yanma Testi Halı ve Kilimlerin Yüzey Yanabilirliği Testi Tarım ve Ormancılıkta Kullanılan Makina ve Traktörlerde İç Malzemeler Yanma Davranışı Testi Isı ve Aleve Karşı Koruyucu Giyeceklerde Sınırlı Alev Sıçraması Testi Döşeme İle Kaplanmış Mobilyanın Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Döşenmiş Yatak Tabanları ve Döşeklerin Yanabilirliği Testi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Oturma Yerleri İçin Döşenmiş Kompozitlerin Alev Kaynakları İle Tutuşabilirliği Testi Motorlu Taşıtlarda İç Malzemelerin Yanma Davranışı Testi Perdelik Kumaşlar, Drapeler ve Pencere Storları İçin Yanma Gereklilikleri Testi Pijama ve Sabahlıklarda Kullanılan Kumaş ve Kombinasyonlarının Yanma Performansı Salon Perdeleri ve Perdeler Yanma Özelliği Testi Hazır Giyim Kumaşlarının Yanma Özelliği Testi Tekstil Ürünleri Yanma Özellikleri, Perdeler Sınıflandırma Şeması Yer Döşemelerinin Yanma Karakteri, Çevre Sıcaklığında Tablet Testi Zemin Kaplamalarında Küçük Bir Tutuşma Kaynağı Etkilerinin Tespit Edilmesi (Sıcak Metal Somun Metodu) Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Yataklar, Divanlar ve Yatak Bazalarının Tutuşma Dayanımı İçin Şartname Yatay Konumdaki Kenarlardan Tutuşturulan Numunelerden Alev Yayılma Özelliği Testi

Yatak Malzemelerinin Tutuşabilirliğinin Değerlendirilmesi (İçin İçin Yanan Sigara ve Kibrit Ateşi Eşdeğeri) Yararları


Güvenilirlik Artışı

Yanmazlık testleri, ürünlerin güvenlik özelliklerinin doğruluğunu onaylayarak güvenilirliğini artırır.

Hukuki Uyum Sağlar

Yanmazlık testleri, yasal gerekliliklere uygunluğu sağlayarak ürünlerin güvenli kullanımını temin eder.

Standartların Belirlenmesi

Yanmazlık testleri, sektörün güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur ve ürünlerin kalite seviyesini doğrular.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global güvenlik standartlarına uygun testler, ürünlerin uluslararası pazarda kabul görmesini ve tanınırlığını artırır.

Riskleri Azaltır

Yanmazlık testleri, ürünlerin yangın riskini azaltarak güvenli kullanım sağlar ve potansiyel tehlikeleri önler.

Marka Değerini Artırır

Yanmazlık testlerinden geçen ürünler, markanın güvenlik ve kalite konusundaki imajını güçlendirir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu