EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Yıldırım Testleri

Yıldırım çarpması, çok sık rastlanmasa da tehlikeli bir doğa olayıdır. Ortalama bir şimşek, 100 bin dilim civarında ekmeği kızartacak güçte bir enerjiye sahiptir. Bu bakımdan yıldırım çarpmalarına karşı korunmak hayati bir önem taşımaktadır. Yıldırımdan korunma konusunda ilk çalışmalar, 1750’lerde Amerikalı Benjamin Franklin tarafından yapılmıştır. Bu bilgin, yıldırımın bir elektrik yükü olduğunu kanıtlamak amacı ile yaptığı testlerde Franklin Çubuğu kullanmıştır.

Bugünlerde yıldırımdan korunma, yıldırımın verdiği hasar riskini azaltmak isteyen herkes için bir ihtiyaçtır. Modern sistemler, yıldırımın durdurulduğu ve enerjinin çubuklar üzerinden güvenli bir şekilde toprağa aktarıldığı eski yöntemlere benzer şekilde çalışmaktadır. Bir çeşit topraklama sistemidir. İyi toprak bağlantıları yoksa, en karmaşık yıldırımdan korunma tesisatları bile etkisiz kalmaktadır. Ancak, toprak bağlantılarının gerçekten iyi olmasını sağlamak için de test etmek gerekmektedir.

Düşük dirençli toprak bağlantıları, binalara etkili yıldırım koruması sağlamanın anahtarıdır. Bir yıldırımdan korunma tesisatının etkin olduğunu anlamak için, kullandığı toprak elektrotlarının direncini ölçmek gerekmektedir. Bu ölçümler için çok sayıda yöntem bulunmaktador, ancak bazıları pratikte oldukça zahmetlidir. Toprak elektrot direncini ölçmek için klasik yöntem, potansiyel düşüş yöntemidir.

Yıldırımdan korunma sisteminin, bir yıldırım çarpması durumunda, tasarlandığı şekilde çalışması için, paratoner sisteminin periyodik bakımlarının yapılması ve iyi durumda tutulması önemlidir.

Yıldırımdan korunma bileşenleri korozyona dayanıklı malzemelerden üretilmektedir. Birçok sistem bileşeni atmosfere ve zorlu iklim koşullarına maruz kalmaktadır. Örneğin nem varsa elektrolitik çiftler oluşturan malzeme kombinasyonları kullanılmamaktadır. Akım taşıyan sistem bileşenleri çok iletken olmalıdır. Diğer yandan toprak koşulları, yeraltı sistem bileşenlerini etkilemektedir. Yıldırımdan korunma sistemlerinin ömrü ve bakım döngüsü, malzeme seçimine ve yerel ortama bağlı olmaktadır. Binanın kullanım ömrü boyunca nemden korumak için sistem malzemeleri, flaşlar, kopingler, vantilatör muhafazaları ve çeşitli çatı kaplama sistemleri gibi kullanılan yapısal malzemelerle koordine edilmelidir. Temel sistem bileşeni malzemeleri, bakır, bakır alaşımları ve alüminyumdur. Bunlar akım taşıma ve hava koşullarına karşı en iyi kombinasyonu sunmaktadır. Örneğin alüminyum malzemeler, benzer boyutlu bakır ürünlere göre daha düşük akım taşıma kapasitesine ve mekanik dayanıma sahiptir.

Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, elektriksel güvenlik test hizmetleri çerçevesinde yıldırım test hizmetleri verilmektedir.

 

Yıldırım Testleri Yararları


Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Etkin güvenlik süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder. Bu da maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artmasını sağlar.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar. Bu, yeni iş fırsatlarına kapı açar.

Süreç İyileştirmesi

Mevcut elektrik sistemlerinin gözden geçirilmesi, etkinlik ve verimlilik artırır. Bu, sürekli iyileştirme kültürünü besler.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, elektrik sistemlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Güvenilirlik Artışı

Belgelendirilmiş süreçler, güvenilirliğinizi artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.

Maliyetleri Azaltır

Etkin güvenlik önlemleri, kaynak kullanımını optimize ederek maliyetlerin düşmesine yol açar. Bu, işletmenizin kârlılığını artırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu