EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Yırtılma Mukavemeti (Sarkaç Prensibi, Elmendorf)

Dokuma bir kumaşın yırtılma mukavemeti, kumaşın kullanım koşulları ile yakından ilişkili olduğu için çok önemlidir. Kumaşların yırtılma mukavemeti, ipliğin kumaş yapısı içindeki hareketliliğine bağlıdır. Yırtılma, bir kumaş boyunca ipliklerin veya iplik gruplarının ardışık olarak kopması durumudur. Kumaşlarda en sık karşılaşılan arıza türlerinden biridir.

Yırtılma mukavemeti, genellikle gerilme mukavemetinden çok, makul ölçüde doğrudan bir kullanım süresi değerlendirmesi yapmak için kullanılmaktadır. Düşük yırtılma mukavemetine sahip bir kumaş, genelde kalitesi düşük bir üründür. Kumaşın gerilmesi durumunda, yükleme yönündeki tüm iplikler yükü paylaşmaktadır. Yırtma yüklemesinde ise yükü sadece birkaç iplik paylaşmaktadır. Yırtılma mukavemeti, iplik ve kumaş özelliklerinden, ipliklerin gevşemesinden ve sürtünmeden etkilenmektedir. İpliklerin hareketi sıkı yapılarda kısıtlanmış olmakta ve düşük yırtılma mukavemeti ile sonuçlanmaktadır. Gevşek ve açık yapılar ise, ipliklerin birlikte hareket etmesine izin vermekte ve yüksek bir yırtılma mukavemeti ile sonuçlanmaktadır. Birlikte dokunan iplik gruplarına sahip tasarımlarda yırtılma mukavemeti yüksektir.

Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen ASTM D1424 standardında, bir kumaştaki bir kesikten başlayarak ve bir düşen sarkaç aparatını kullanarak tek bir yırtığın yayılması için gereken kuvvetin belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunulmaktadır (ASTM D1424-09 Düşen sarkaç (Elmendorf tipi) aparatıyla kumaşların yırtılma dayanımı için standart test yöntemi).

Bu test yöntemi, dokuma, katmanlı battaniyeler, tüylü hav ve hava yastığı kumaşları dahil olmak üzere birçok kumaş türü için geçerlidir. Bu kumaşlar, muamele edilmemiş, büyük ölçüde boyutlandırılmış, kaplanmış, reçineyle muamele edilmiş ya da başka şekilde muamele edilmiş olabilir.

Bu amaçla tasarlanan bir test yöntemi de Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan şu standartta yer almaktadır: TS EN ISO 13937-1 Tekstil - Kumaşların yırtılma özellikleri - Bölüm 1: Balistik sarkaç metodu ile yırtılma kuvvetinin tayini.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, yırtılma mukavemeti (sarkaç prensibi, Elmendorf) testi hizmetleri de vermektedir.

 

Yırtılma Mukavemeti (Sarkaç Prensibi, Elmendorf) Yararları


Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar ve yeni iş fırsatları sunar. Bu, işletmenizin itibarını güçlendirir.

Çalışan Güvenliğini Artırır

Fiziksel testler, üretim sürecinde çalışanların güvenliğini değerlendirir. Bu, iş yerinde motivasyonu artırarak daha güvenli bir ortam sağlar.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.

Yasal Uyum Sağlar

Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Etkili analiz süreçleri, üretim verimliliğini artırır ve kaynakların etkin kullanımını teşvik eder. Bu, maliyetlerin düşmesi ve kârlılığın artması anlamına gelir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu