EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Yoğunluk Testi

Dokuma türü, iplik doğrusal yoğunluğu, iplik yoğunluğu, kumaş ağırlığı ve kumaş kalınlığı gibi kumaşın yapısal parametreleri, kumaşın termal direncini belirlemede önemli parametreleridir. Bu parametreler ile kumaşın ısı yalıtımı doğru bir şekilde tespit edilmektedir. Yüksek sıkılıkta kumaşların çözgü ve atkı yoğunluklarını ölçmek için, yoğunluk-doku formülasyonunu birleştiren yeni yöntemler geliştirilmektedir.

Dokuma kumaşlar, iki farklı iplik setinin önceden belirlenmiş bir dokuma desenine göre birbirine geçirilmesi ile üretilmektedir. Dikey ve yatay olarak geçen ipliklere çözgü ve atkı iplikleri denmektedir. Kumaş yoğunluğu, 10 cm birim uzunluktaki çözgü ve atkı sayısı olarak tanımlanmaktadır ve bu değer, tekstil işletmelerinde dokuma kumaşları için çok önemli parametrelerden biridir.

Bir Avrupa standardı olan EN 14970 standardında, atkı örgülü bir kumaşın dikiş uzunluğu ve iplik doğrusal yoğunluğunun tespit edilmesine yönelik test yöntemleri sunulmaktadır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN 14970 Tekstil - Örülmüş kumaş - Tek iplikli örme kumaşlarda örgü ilmeği ve iplik doğrusal yoğunluğunun tayini.

Ayrıca yine Türk Standartları Enstitüsü tarafından, dokunmuş kumaşlardan çıkarılan ipliğe, kondisyonlanmış kütle ve kuru kütleye nem eklenerek doğrusal yoğunluğunun tayinine yönelik test yöntemleri açıklanan TS 255 standardı yayınlamıştır (TS 255 Dokunmuş kumaşlar - İmal tarzı - Analiz metotları - Kumaştan çıkarılan ipliğin doğrusal yoğunluğunun tayini).

Kumaş yoğunluğu, boşluk olmadığı varsayılarak bir kumaşın kalınlığını hesaplamak için kullanılmaktadır. Bu etkili kalınlık, önceden konsolide edilmiş eşdeğer bir malzemenin kalınlığına eşit olmalıdır.

Yoğunluk, kumaşın yapısının önemli bir göstergesidir. Yoğunluk, kumaşın ağırlığına, aşınma direncine, nefes alabilirliğine, ısı koruma özelliklerine, sertliğine ve sarılabilirliğine etki yapmaktadır. Tabanda ve atkıda aynı yoğunluğa sahip kumaşlara eşit yoğunluklu denmektedir. Farklı ağlara sahip kumaşlarda ise eşitsizlik söz konusudur.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, yoğunluk testi hizmetleri de vermektedir.

 

Yoğunluk Testi Yararları


Maliyetleri Düşürür

Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.

Yasal Uyum Sağlar

Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Rekabet Avantajı Sunar

Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu