EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Yorulma Testi

Yorulma testleri, malzemelerin tekrarlanan yük uygulaması altında hasara, mukavemet kaybına ve kırılmaya karşı direncini ölçer. Havacılık malzemeleri, modern jet motoru malzemeleri için 15.000-20.000 uçuş saati civarında ve uçak gövdesi malzemeleri için 80.000-120.000 saat arasında değişen uzun süreler boyunca tekrarlanan yüklemelere dayanmak zorundadır. Malzemeler tekrarlanan yüklemelerden dolayı hasar görebilir, bu da mukavemet kaybına neden olur ve sonunda tamamen arızaya yol açar.

Yorulma testi, tekrarlanan yüklemeler altında malzemelerin sertliğinde ve mukavemetinde meydana gelen azalmayı ölçmek ve arızaya kadar geçen toplam yük çevrimi sayısını belirlemek için yapılır. Yorulma testleri tekrarlanan çekme-gerilme, basınç-basınç, çekme-basınç veya diğer döngüsel yükleme kombinasyonları ile gerçekleştirilir. Yorulma gerilimi, çeşitli yük dalga formları kullanılarak numuneye tekrar tekrar uygulanır. Yükleme dalgasının şekli genellikle sinüzoidal olmasına rağmen üçgen ve blok yükler de kullanılmaktadır. Yorulma sonuçlarını etkileyebilecek numunenin ısınmasını önlemek için yük döngülerinin frekansı genellikle düşüktür (genelde 1-20 Hz).

Kısaca yorulma testi, modelin değişken bir yüke maruz kaldığında yorulma hasarına duyarlı olup olmadığını belirler. Bu test yöntemi, bir malzemenin döngüsel yükleme koşullarına dayanma yeteneğini değerlendirmek için kullanılan kontrollü ve sistematik bir prosedürdür. Çoğunlukla çekme, basma, bükülme, burulma veya bunların birleşimi biçimindeki bu tekrarlanan gerilimler, uygulanan yükler malzemenin nihai mukavemetinden daha az olsa bile, malzemeye zarar verebilir ve hatta malzemenin bozulmasına neden olabilir.

Yorulma testinin sonuçları, havacılık parçalarından otomotiv parçalarına ve yapı mühendisliğine kadar kritik uygulamalarda kullanılan malzemelerin dayanıklılığı ve güvenliği hakkında temel bilgiler sağlar.

Malzemelerde yorulma olgusu, dalgalı gerilimlere ve gerinimlere maruz kaldığında ilerleyici, lokalize ve kalıcı yapısal değişikliklerle karakterize edilen mekanik bir bozulma sürecidir. Döngüsel yüklemeye maruz kalan malzemelerde sıklıkla gözlemlenen bu olay, uygulanan yüklerin malzemenin nihai mukavemetinin altında kalmasına rağmen malzemenin çatlayabileceği veya sonuçta başarısız olabileceği kritik bir noktaya yol açar.

Yorulma sırasında malzemeler mikro ölçekte deformasyon olarak kendini gösterebilen plastik deformasyona uğrar. Bu lokal deformasyonlar sürekli stres altında biriktiğinde makroskobik hasara yol açabilir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında mekanik testler kapsamında, yorulma testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Gerilme Direnci Testi Sertlik Testi Titreşim Testi Hava Şartlarına Dayanıklılık Testi Malzeme Bileşimi Testi Burulma Testi Yorulma Testi Kırılma Tokluğu Testi Sıkıştırma Testi Sürünme Testi Darbe Testi Brinell Sertlik Testi IS 9000-6 Elektronik ve Elektrik Ürünleri İçin Temel Çevresel Test Prosedürleri - Bölüm 6: Kompozit Sıcaklık / Nem Döngüsel Testi IS 15960 Kompozit Alt Paslanmaz Çelik Pişirme Tabakaları - Özellikler IS 208 Kapı Kolları - Özellikler IS 7231 Klozetler ve Pisuvarlar İçin Plastik Rezervuarlar - Şartname IS 13395 Tencereye İliştirilen Kulak ve Tutamak Tertibatlarının Performansı - Şartname IS 13983 Ev Amaçlı Paslanmaz Çelik Lavabolar - Özellikler IS 2552 Çelik Variller (Galvanizli ve Galvanizsiz) IS 191 Bakır - Özellikler ASTM A370 Çelik Ürünlerinin Mekanik Testi İçin Standart Test Yöntemleri ve Tanımlar ASTM E8/E8M-13a Metalik Malzemelerin Gerilim Testi İçin Standart Test Yöntemleri JIS Z2241 Metalik Malzemeler - Çekme Testi - Oda Sıcaklığında Test Yöntemi ISO 6892-1 Metalik Malzemeler - Çekme Testi - Bölüm 1: Oda Sıcaklığında Test Yöntemi IS 1608 Metalik Malzemeler - Ortam Sıcaklığında Çekme Testi IS 14756 Paslanmaz Çelik Tencere Gereçleri IS 6911 Paslanmaz Çelik Levha, Levha ve Şerit - Özellikler IS 5522 Mutfak Eşyaları İçin Paslanmaz Çelik Levhalar ve Şeritler IS 6528 Paslanmaz Çelik Tel - Özellikler IS 6527 Paslanmaz Çelik Filmaşin IS 740 Genel Mühendislik Amaçlı Dövme Alüminyum ve Alüminyum Alaşım Perçin Stok Şartnamesi IS 1660 İşlenmiş Alüminyum Malzemeler - Özellikler IS 8423 Yangınla Mücadele İçin Kontrollü Süzme Hortumu - Özellikler IS 13422 Tek Kullanımlık Cerrahi Kauçuk Eldivenler - Özellikler IS 10908 Sıvılaştırılmış Petrol Gazı İçin Esnek Kauçuk Borular - Şartname IS 9573 Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) İçin Kauçuk Hortum IS 443 Kauçuk Hortumlar İçin Numune Alma ve Test Yöntemleri IS 447 Kaynak İçin Kauçuk Hortum Spesifikasyonu ISO 2398 Basınçlı Hava İçin Tekstil Takviyeli Kauçuk Hortumlar - Şartname

Yorulma Testi Yararları


Yenilikçi Çözümler Sunar

Yeni malzemeler ve üretim teknikleri uygulayarak yenilikçi çözümler geliştirilir.

Çalışan Motivasyonunu Yükseltir

Güvenli ve verimli çalışma ortamları sağlanarak çalışanların motivasyonu artırılır.

Süreç İyileştirmesi

Üretim süreçlerinde zayıf noktalar tespit edilerek verimli ve etkili bir süreç iyileştirmesi sağlanır.

Rekabet Avantajı Sunar

Dayanıklı ve güvenilir ürünler, pazarda rekabet avantajı sağlar ve markayı öne çıkarır.

Marka Değerini Artırır

Ürünlerin kaliteli ve güvenilir olması, marka değerini yükseltir.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Ürünlerin küresel standartlara uygunluğu, ürünlerin uluslararası pazarda kabul görmesini sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu