Mineral kaynakları katı veya sıvı mineraller olarak ayrılır. Katı mineraller, demir, bakır, altın, gümüş, kurşun, çinko ve benzer metalik mineralleri ve elmas, kömür, kaya tuzu, potas tuzu, kireçtaşı ve benzer metalik olmayan mineralleri içerir. Sıvı mineraller ise, esas olarak metan gazından, ancak bazen karbon monoksit, hidrojen-sülfür, helyum ve benzer çeşitli gazlardan oluşan petrol ve doğal gaz içerir. Maden mühendisliği, yerkabuğundan mineral kaynakları çıkarmak için uygulanan ve konutlarda ve endüstride malzeme veya yakıt olarak kullanılan mühendislik faaliyetleridir.
Maden kaynakları ya da maden yatakları, atmosfer, su ve çeşitli biyolojik kaynaklar gibi doğal kaynaklardır. Ancak madencilik, yenilenebilir biyolojik kaynaklarla ilgilenen tarım ve diğer endüstrilerden farklıdır. Maden yatakları sınırsız değil, kütle veya hacim olarak sonludur. Bu yüzden her maden, barındırdığı cevher rezervleri tükendiğinde kapatılır.
Teknik açıdan bakıldığında çıkarılan bakır, kurşun, çinko, demir, kömür gibi maden cevherleri demiryolu veya dökme yük gemileri ile taşınır. Petrol ve doğalgaz gibi akışkan minerallerin çoğu ise boru hatları ile ya da tank gemileri ile taşınır. Her iki durumda yüklenen ve varış noktasında tahliye edilen maden ve minerallerin miktarları anlaşmazlık konusu olmaya çok açıktır. Bu bakımdan gözetim kuruluşları tarafından miktar kontrolleri, taraflar arasında güven oluşturmak için son derece yararlı olmaktadır.
Maden taşımacılığı, işçilik ve maliyet harcamalarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturur ve madencilik faaliyetlerinde yer alan ana süreçlerden biridir. Maden taşımacılığında taşınan ana yük hem faydalı mineraller hem de gang içeren kayadır. Kayaçlar, farklı mineral bileşiklerinden oluşur. Minerallerin önemli bir kısmı, magmanın soğuyarak katılaşması ile ortaya çıkan kayaç türüdür.
Maden ve minerallerin yükleme ve boşaltma işlemlerinde yüklenen veya tahliye edilen yükün miktarının tespiti için dolu ve boş olarak yapılan kantar tartı ölçümlerine nezaret edilerek, ölçümlerin doğru yapılması sağlanır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen maden ve mineraller gözetim hizmetleri arasında, yükleme ve tahliye miktar kontrol hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevre dostu üretim ve madencilik süreçleri, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına katkı sağlar.
Güvenilir kalite güvencesi, işletmenin sektörde rakiplerinden sıyrılarak rekabet gücünü artırır.
Potansiyel hataların ve kayıpların önlenmesi, ek maliyetleri azaltarak işletmeye tasarruf sağlar
Kalite standartlarına uygun denetimler, ürünlerin güvenilirliğini ve müşteri memnuniyetini artırır.
Güvenli ve yüksek kaliteli ürün sunumu, işletmenin marka değerini artırarak sektördeki konumunu güçlendirir.
Potansiyel tehlikelerin ve risklerin önceden belirlenmesi, operasyonel süreçlerdeki olumsuz etkileri minimize eder.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu