Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen “MIL-STD-202 Yöntem 105 Barometrik basınç testi” standardında, öncelikle, bileşen parçalarının ve malzemelerin, azaltılmış basınçlarda havanın ve diğer yalıtım malzemelerinin yalıtım gücünün azalması nedeniyle dielektrik dayanım voltajı arızalarını önleme yeteneğini belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Genel olarak MIL-STD-202 test standardı, elektronik ve elektrikli bileşen parçalarının test edilmesine yönelik tek tip yöntemler uluslararası bir standarttır. Bu uyumluluk testi temel çevresel testler içermektedir. Amaç, doğal elementlerin ve koşulların zararlı etkilerine karşı direnci belirlemektir.
MIL-STD 202 standardına açıklanan test yöntemleri, askeri operasyonları çevreleyen çevresel koşulları simüle eder. Bu mekanik test standardı aynı zamanda fiziksel ve elektriksel testlere ilişkin rehberlik sağlar.
Bu standartta geçen bileşen parçaları ifadesi, kapasitörler, dirençler, anahtarlar, röleler, transformatörler, indüktörler ve benzer ekipmanı içerir. Bu standart, aksi özellikle belirtilmedikçe, sadece ağırlığı yaklaşık 140 kg’a kadar olan veya RMS test voltajı 50.000 volta kadar olan küçük bileşen parçalarına uygulanır.
Bu standart, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen “IEC 60068-2-13 Çevresel testler - Bölüm 2-13: Testler - Test M: Düşük hava basıncı” standardı ile paralellik gösterir. Bu standart da taşıma, depolama veya hizmet sırasında düşük hava basıncına maruz kalabilecek numunelere uygulanabilecek test yöntemleri içermektedir.
Barometrik basınç, dünya atmosferindeki hava basıncının bir ölçümüdür. Bu nedenle atmosfer basıncı olarak da bilinir. Basınç, havadaki akışkan gaz molekülleri tarafından oluşturulur ve her yöne yayılır. Özellikle yerküreye uygulanan aşağı doğru basınç olarak var olması, ölçülmesini nispeten kolaylaştırır.
Tüm malzemelerde gözlenen yüksek basıncın temel etkisi, hacimde bir azalma ve buna bağlı olarak ortalama atomlar arası mesafelerin kısalmasıdır. Bu yapısal değişikliklerin yanı sıra fiziksel özelliklerde çoğu zaman olumsuz birçok değişiklik meydana gelir. Basıncın, elektrik iletkenliği, termal iletkenlik, viskozite, erime, reaksiyon kinetiği ve diğer malzeme özellikleri üzerindeki etkileri kanıtlanmıştır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çevresel test türleri kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 105 Barometrik basınç testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevresel faktörlere karşı yapılan testler, ürünlerin doğal afetler ve olumsuz koşullar karşısında risklerini minimize eder.
Çevresel faktörlere karşı yapılan testler, ürünlerin dayanıklılığını artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı sağlar.
Çevresel etkilere karşı dayanıklı ürünler, uzun vadede bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Çevresel koşullara uygunluğu test edilen ürünler, pazarda öne çıkarak rekabet avantajı sağlar.
Çevresel koşullara dayanıklı ürünler, güvenilirlik açısından büyük bir artış sağlar.
Ürünlerin çevresel standartlara uygunluğu, sektör genelindeki kalite ve güvenlik normlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu