Özellikle yüksek gerilim izolatörlerinin yüzeyi, farklı hava koşullarının etkisi altında kirlenmekte ve bu kirlenme bir süre sonra iletken hale gelerek kaçak akımların oluşmasına yol açmaktadır. İletkenliğin artmasıyla kir tabakasının direnci düşmektedir. Yağmur ve nem ile birlikte bu kaçak akımlar artmakta ve yüzeysel atlamalara neden olmaktadır. Doğal olarak bu istenmeyen bir durumdur ve enerji kesintileri ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır.
Yüksek gerilim izolatörlerinden beklenen işlevin yeterli bir düzeyde sağlanabilmesi, izolatör yüzeyindeki kaçak akımların belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınmasına bağlıdır. Gelişmiş laboratuvarlar tarafından izolatör yüzeyindeki farklı kirlenme durumlarına göre kaçak akımları tespit etmeye yönelik bir takım test yöntemleri uygulanmaktadır. Aslında bu tür testleri laboratuvar ortamında yapmak kolay değildir ve farklı yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Yüzeysel atlamaların gerçekleşmesi, bir takım farklı mekanizmanın ve karmaşık olayının matematiksel açıklamasını güçleştirmektedir. Böyle olunca bazı kabullere ihtiyaç duyulmaktadır.
Yüzeysel kaçaklar, ya da kısa devre arızalarına yol açan atlamalar başlıca şu sebeplere dayanmaktadır: izolatörlerin kirlenmesi, izolatörün delinmesi ve aşırı gerilimler.
İzolatörlerin kirlenmesine dayanan atlamalar, endüstri bölgelerinde ve sahil bölgelerinde bulunan yüksek gerilim izolatörlerinde çok sık görülmektedir. Tuz veya deniz kirlenmesine kıyı bölgelerinde sık ratlanmaktadır. Genelde rüzgarla birlikte deniz suyu serpintileri izolatörlere ulaşmakta ve izolatör yüzeyinde tuz oluşturmaktadır. Kara bölgelerindeki kirllenme ağırlıklı olarak toz, kül, is, katran, metal oksitler ve kimyasal gazlar yüzünden olmaktadır.
Laboratuvar testlerinde dikkate alınan standartlardan biri, bir Avrupa standardı olan EN 60112 standardıdır. Bu standart ülkemizde Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başıkla yayınlanmıştır: TS EN 60112/A1 Katı yalıtım malzemeleri - Yüzeysel kaçaklar ile ilgili mukayese ve dayanıklılık indislerinin belirlenmesi metodu.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemleri uygulamaktadır. İşletmelere verilen hizmetler arasında elektriksel güvenlik testleri çerçevesinde, yüzeysel kaçağa karşı koruma testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Elektriksel güvenlik testleri, yenilikçi güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesine olanak tanır ve sektördeki ürün standartlarının iyileştirilmesine katkı sağlar.
Elektriksel güvenlik testleri, yerel ve uluslararası güvenlik yönetmeliklerine uyumu sağlar, bu da hukuki riskleri azaltır.
Elektriksel güvenlik testlerinden başarıyla geçmek, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır.
Elektriksel güvenlik standartlarına uyum, güvenlik konusunda hassas olan tüketici kitlesine hitap eder, bu da marka sadakatini artırır.
Elektriksel güvenlik testleri, elektriksel arızalar ve kazalar gibi riskleri en aza indirerek güvenliği artırır.
Elektriksel güvenlik standartlarına uyum, ürünlerin uluslararası pazarlarda kabul görmesini sağlar ve global tanınırlık kazandırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu